【Kem Bahasa dan Budaya 2019 Zon Johor】

【Mencari persamaan dalam perbezaan】

Ajuran bersama SEK MEN PEI CHUN, PUSAT KEBUDAYAAN HAN dan DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA. Dengan sokongan besar daripada DONG ZONG dan NGF FOUNDATION.  Sebuah program yang menyemarakkan lagi perpaduan dan semangat muhibah antara kaum di Malaysia.

 

Sepanjang 3 hari 2 malam berkampung di Sek Men Pei Chun, 100 orang pelajar dari Sekolah-sekolah Persendirian Cina Johor, Sekolah Antarabangsa Sunway dan Sekolah Menengah Islam Hidayah yang terdiri daripada 3 bangsa termasuk pelajar warganegara Jepun mempelajari adat resam masyarakat Melayu dan mengenali tatacara orang Melayu dalam membuat persediaan Majlis Perkahwinan.

 

Dibawah bimbingan sepenuhnya oleh barisan tenaga pengajar yang hebat-hebat belaka seperti PROF MADYA DATO ROSLI, guru2 ASWARA ,DBP dan Pusat Kebudayaan HAN, pelajar2 menimba ilmu tentang keindahan pantun melayu, pakaian tradisional Melayu,permaianan tradisional Melayu, tarian joget Melayu, membuat hantaran perkahwinan, bunga telur dan sebagainya. Selain itu juga mempelajari tentang perbezaan antara adat resam pelbagai kaum.

 

PRACTICAL IS ALWAYS MORE IMPORTANT THAN THEORY. Program kali ini memberi peluang kepada pelajar2 untuk merasai sendiri pengalaman menyediakan majlis perkahwinan Melayu dimana mereka perlu mempersembahkan sebuah teater Majlis Perkahwinan Melayu, cinta antara Mira dan Kamal dari berputik hingga ke jinjang pelamin, pelajar2 perlu melakonkan acara merisik, bertunang, bernikah dan bersanding. Penampilan istimewa daripada pelajar kompang Sekolah Menengah Islam Hidayah juga turut memeriahkan lagi persembahan teater kali ini.

 

Rasa terhibur dan bangga apabila menonton persembahan pelajar2 cina terutamanya yang melakonkan adat istiadat masyarakat Melayu, mereka sangat fokus dan serius ketika sesi pembelajaran dan hasilnya sangatlah memberangsangkan dan membuat semua penonton begitu kagum.

 

Begitu juga ketika sesi "rewang", pelajar2 Begitu teruja ketika menyediakan bunga rampai, bunga manggar, tepak sirih, hantaran perkahwinan, bunga telur dan persediaan2 belakang tabir seperti baju pelakon, pelamin, kerusi dan meja dewan.

 

Program2 seperti ini haruslah dilestarikan lagi di semua sekolah pelbagai aliran di negara kita demi memastikan keharmonian dan perpaduan Malaysia kita. Kita lahir pelbagai bangsa dan agama, namun sebenarnya kita serupa, MENCARI PERSAMAAN DALAM PERBEZAAN adalah lebih penting daripada mencari PERBEZAAN dan membuat PEMBANDINGAN sesama sendiri. Masyarakat yang harmoni adalah masyarakat yang boleh berdiri sama tinggi, duduk sama rendah.

 

Tuhan mencipta kita daripada pelabagai bangsa dan warna kulit ada hikmahnya.

 #kembahasadanbudya2019

 

 

 马来西亚兴安会馆总会妇女组主任郑桂珠日前在本校董事会顾问张志华的带领下莅访,并颁发5万令吉的零用金予本校50名清寒学生。

 

    在此计划下,培群独中受惠学生自2月起至11月,可按月领取RM100的零用金。该计划是由善心人士Bryan Cheng所赞助,由郑桂珠女士代表捐献者移交给受惠学生。马来西亚兴安会馆总会妇女组秉持着“传播爱、散播爱”的宗旨与精神,热心帮助家境清寒的独中子弟,仁风义举令人感佩。

 

    在仪式上,张志华希望受惠学生能体会善心人士的关爱之情,努力学习,日后学有所成,为社会尽一份心力。培群独中校长王桢文则感恩马来西亚兴安会馆妇女组的善举,呼吁学生饮水思源,回馈社会。郑桂珠则勉励学生秉持“我可以”的信念,将来继续把爱与善的种子散播。

 

马来西亚兴安会馆总会妇女组“2019零用金颁发仪式”,于本月15日,在培群独中李光前教学楼团辅室举行,出席仪式的嘉宾有张志华伉俪、郑桂珠女士、培群独中董事长林青赋、校长王桢文,以及受惠学生家长。

 

 

 

照片解说:

IMG01:2019零用金颁发仪式上,全体受惠学生与嘉宾合影留念。前排左5起:张志华、郑桂珠、林青赋、王桢文与林川。

 

 

IMG02:培群独中全体师生感激热心人士的爱护,准备了感谢状表达谢意,在王桢文校长的陪同下,由本校董事会顾问张志华先生致予马来西亚兴安会馆总会妇女组主任郑桂珠女士。

 

IMG03:郑桂珠女士代表移交零用金,长辈的关爱,让受惠学生倍感温暖。

   
© Created by 培群独中资讯处Theme contributor ALLROUNDER